Gras inzaaien of graszoden kopen?

Een mooi groen gazon is de basis van vrijwel elke tuin. Samen met het straatwerk en de omheiing zoals een hek of schutting zijn dit de elementen die de ruwe inrichting van de tuin vormen. Hieraan worden daarna de border met planten, bomen en andere sfeerelementen toegevoegd. Een van de keuzes die gemaakt moeten worden bij het aanleggen van een nieuwe tuin of een tuinrenovatie is of je een nieuw gazon gaat aanleggen met graszaad of met graszoden of grasmatten. Beide hebben voor en nadelen die we hier uiteenzetten.

De kosten

Voor de hand ligt het kostenaspect. We draaien er niet omheen: graszaad is goedkoper dan graszoden. Wanneer je weinig budget hebt dan is er eigenlijk geen keuze want dan zijn grasmatten te duur. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel als je bijvoorbeeld maar een heel klein stukje gras nodig hebt. Voor enkele vierkante meters vallen de kosten wel mee maar als je tuin honderden vierkante meters gazon bevat dan lopen de kosten flink op. Een kilo graszaad waar je ongeveer 60m2 mee kan inzaaien kost ongeveer €20,-. Om zo’n zelfde grootte graszoden te kopen moet je rekenen op €180,-.

Onkruid

Groot voordeel van kant-en-klare graszoden is dat deze geen onkruid bevatten. Je hebt dus meteen een mooie grasmat die alleen gras en geen klaver, paardenbloemen en andere ongewenste onkruiden bevat. Bij ingezaaid gras beginnen meteen samen met het gras ook de onkruiden die altijd wel in de grond zitten te groeien. Het is zeer lastig dit tegen te houden. Wel is het zo dat ook in een gazon van grasmatten uiteindelijk wel onkruid verschijnt.

Voorbereiding

In beide gevallen is het verstandig de grond goed voor te bereiden. Werk de grond goed met de schop of een tuinfrees om en bemest deze. Zorg dat de grond niet te los licht en hark deze uiteindelijk zo vlak mogelijk. Vooral bij graszoden is het belangrijk dat het oppervlak zo vlek mogelijk ligt. Voor je de graszoden legt kan je eventueel nog een speciaal hiervoor beschikte bemesting te strooien om het hechten aan de grond te versnellen. Het leggen van de graszoden is vrij gemakkelijk en de zoden kan je op maat snijden met een groot broodmes. Gras zaaien kan je eventueel met een speciaal karretje doen die het zaad goed verdeeld maar is ook uit de hand goed te doen. Het beste is het graszaad na het zaaien nog vast te rollen met een roller.

Nazorg

Heb je graszoden gelegd? Geef dan extreem veel water! De eerste dagen zijn cruciaal en dan mogen de graszoden bijna doordrenkt van het water worden gesproeid. Bij graszaad moet je ook sproeien (tenzij het veel regent) maar dat mag in iets minder mate. Probeer voorzichtig het opkomende onkruid bij ingezaaid gras te verwijderen. In beide gevallen kan je natuurlijk eerst niet lopen op het gras. Als het gras eenmaal goed groeit kan je voorzichtig op een niet al te lage stand beginnen te maaien. Om het gazon goed te houden dien je wel te blijven bemesten! Doe dit meerdere keren per jaar!

Resultaat

Met zowel ingezaaid gras als ook met graszaad kan je een mooie grasmat creëren. Groot voordeel is dat je met graszoden of grasmatten meteen al een fraai gazon hebt en je met graszaad een aantal weken moet wachten. Bij graszaad heb je ook sneller onkruid in het gazon. Indoen je portemonnee het toelaat zijn graszoden een mooiere optie maar je kan snel kosten besparen met graszaad.

Dit vind je misschien ook leuk...